Soudek Rhum Agricole Clement pro milovníky rumu!

Rhum Agricole Clement

Se sudy se nám roztrhl pytel! Mohli jste ochutnat parádní samospádové pivko a teď jsme na bar položili další soudek, tentokrát se zrajícím rumem Rhum Agricole Clement! Zvláštností tohoto způsobu skladování je to, že rum neustále zraje v sudu, tak se jeho chuť mírně mění i během podávání. No, nebudu vám nic nalhávat, obsah soudku nenápadně mizí každným dnem, takže lákám všechny rumové fajnšmekry, stavte se! 🙂

Perfektní agricole rum z Martiniku vyrobený přímo ze štávy z cukrové třtiny. Ta si totiž v karibských oblastech přímo libuje, ani Martinik pro ni není výjimkou. Na svých ostrovních bedrech nese více než stoletou tradici výroby kvalitních rumů, která v minulosti čítala na 150 palíren, nyní jich zde zbývá pouhá desítka. Jednou z těchto vzácných, na druhou stranu však vynikajících palíren, je Clément. Jeho vlastní plantáže cukrové třtiny o velikosti přibližně 8 ha se nalézají na zemědělsky velice úrodném jihu ostrova. Souseda mu dělají plantáže banánové, zhruba o stejné velikosti. Po sedmi letech si plantáže navzájem své plodiny vymění a třtina se usídlí na nové, původně banánovníky živené půdě.

Není suchar ten, kdo je příznivcem sušších rumů. Tento rum s dokonalou alchymií zraje v nových sudech z limousinského dubu a částečně ve vypálených sudech po bourbonu. Na první pohled zaujme svou tmavě zlatou barvou s jantarovými odlesky, které vyplňují celou sklenici. Buket připomíná cukrovou třtinu, sušené ovoce a koření. Doplňuje jej suchá chuť exotického ovoce a vzácných dřev s dlouhým koncem a dotekem zemitosti.